Demens og musik

Jeg har så ofte tænkt, at en demensdiagnose altid burde følges trop af en særlig målrettet indsats med musik. Musik kan noget helt særligt på demensområdet. Som pårørende til en demensramt er det uundgåeligt ikke at blive ramt af frustration, ensomhed og magtesløshed fra tid til anden. Følelserne kommer af at miste nogen, du elsker i en langtrukken proces, som du bliver nødt til at forholde dig til, samtidig med, at du ved, det kun bliver værre og værre. 

Jeg har siden 2006 arbejdet på forskellige plejecentre med mennesker med forskellige demenssygdomme. Det har bibragt mange smukke møder med smil, latter samt en oplevelse af genkendelse. Nu vil jeg gerne formidle, hvordan pårørende og andre interesserede kan anvende nogle simple musikalske værktøjer til at bygge bro til mennesket bag sygdommen og få skabt en følelse af samhørighed.

Du kan læse mere og evt. tilmelde dig her: demenskursus

Se evt. videoeksempel herunder på sang, der når ind til den ellers så isolerede demensramte.

Musik har en fantastisk evne til at nå ind til mennesker – uanset om det er ældre demensramte, babyer eller alt der imellem. Det er i virkeligheden en kæmpe gave at få lov til at – gennem sit arbejdsliv – at forfine denne evne, udvikle den, eksperimentere med den.

Fri dans

Et af de områder, hvor jeg også eksperimenterer med musikken evne til at nå ind, er i den frie bevægelse. Den frie dans eller den frie bevægelse, hvor du lytter til musik, mens du forsøger at lade kroppen bevæge sig præcis, som den trænger til. Jeg har så ofte oplevet at komme fra en proppet arbejdsdag og næsten ikke orke skulle danse, men efter en times dans er min energi vendt og en stort overskud vundet. Fordi musikken i samspil med bevægelsen når ind og befrier, forløser, rusker op i fastbundet energi.

Hvis det vækker din nysgerrighed er du meget velkommen til at komme og danse med os på Steinerskolen i Kvistgård. Næste gang er onsdag d. 1. marts kl. 19.00. Se tiderne her.

Få nyheder og inspiration!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration til, hvordan du bruger musik, leg og nærvær med børn 

Tak! Vi ses i din inbox :-)