Nærværsøvelser med børn

I 2016 udkom min bog med nærværsøvelser med børn.

Øvelserne er tilkoblet en tilhørende musik CD, hvor sangskriver, Hanne Lisa Sampson og jeg har komponeret tekst og musik.

Sangene og nærværsøvelserne skal give børn ro og refleksion i en travl hverdag. Lærere, pædagoger og forældre kan bruge bogen til at give børnene et mentalt frirum, hvor de bliver bedre til at udvise nærvær og empati. Ved at lære at lytte til sig selv og hinanden.

Vores store ønske med sangene og bogen, er at hjælpe med at fremme selvomsorg og empati hos børn i alle aldre.

 

Rum til de stille børn og ro hos de højlydte

Tilbagemeldingerne fra pædagoger og lærere, der igennem årene har lavet øvelserne, har typisk været, at de børn, der ikke taler med den højeste stemme i børneflokken, har fået et nyt rum, hvor de bliver hørt langt bedre af deres jævnaldrende. Omvendt har de børn, der plejer at fylde meget, erfaret, at det er givende og rart at give mere plads. Fordi de så selv finder ro til refleksion.

Musikken fra Cd’en ”Altid” har jeg anvendt i musikterapeutiske praksis med mennesker med vidtgående psykisk og fysisk funktionsnedsættelse” Musikken er fantastisk fx i grupper til at give en smuk æstetisk ramme for sansestimuli, pædagogisk massage og kontakt.

Anne Koch-Mikkelsen

Region Nordjylland

Baggrundshistorie

– Uh uh, mit hjerte slår som en klokke indeni. Uh uh, mit hjerte slår sin egen lille rytmemelodi.

For seks-årige Lily Rose Corbett Clausen blev ’Hjerteklokkesangen’ hurtigt en ørehænger. Ikke fordi, hun dansede rundt og lavede moves, mens hun sang den. Men fordi tonerne og teksten i sangen gav hende en ro og en glæde, når hun ville slappe af. Sangen er blot én af mange i bog- og musikudgivelsen med nærværsøvelser til børn.

– Lily Rose spurgte mig dengang, om jeg ikke ville synge sangen for hende som godnatsang. Men da hun havde lært sangen samme dag i børnehaven af musikterapeut Ulla Hyldgård, måtte jeg fortælle min datter, at den kendte jeg ikke. I dagene efter blev hun ofte ved med at synge brudstykker af sangen. Så jeg kontaktede Ulla og spurgte, om hun ikke kunne indsynge den på min mobil, så jeg kunne lære hele sangen, siger Lisa Anneli Corbett, som er mor til Lily Rose.

Det møde inspirerede mig til den netop udkomne bog med nærværsøvelser og den tilhørende musik-cd. For jeg tænkte efterfølgende over, om en række af de sange og øvelser, som jeg selv havde lavet og brugt i mit mangeårige arbejde med børn på institutioner, kunne blive til en musikalsk bogudgivelse.

Jeg kontaktede da min veninde, Hanne Lisa Sampson, som havde større erfaring med at skrive sange, og vi komponerede i fællesskab sangene tilknyttet bogen og fik dygtige musikere med stor nærværsevne til at indspille og indsynge dem.

 

Ingen lignende udgivelser

Der findes ikke lignende bøger i Danmark med nærværsøvelser koblet til en musik-cd, hvor samtlige sange har et specifikt fokus på at fremme børns tilstedeværelse i nuet. Derfor tror og håber jeg også, at både pædagoger og lærere på institutioner samt forældre kan se pointen med bogen og sangene, som er indspillet af en håndfuld dygtige musikere – heriblandt den landskendte og prisbelønnede saxofonist Emil Hess.

– De mere stille øvelser i bogen appellerer til, at selvomsorgen, empatien og roen fremmes i klasselokalerne eller i hjemmene. Min erfaring har dog vist, at børnene ikke altid med det samme er klar til eksempelvis at give hinanden massage på gulvet, mens de lytter til drømmende, meditativ musik. Derfor er der også lidt mere livlige øvelser og sange, som man kan lave og synge, inden stilheden breder sig i børnenes sind.

En eftermiddag lytter vi til sangene fra cd’en ”Altid” mens vi bygger LEGO. Ved første gennemlytning synger begge mine drenge med. Vi bruger sangene som godnat sange, i bilen og cykelturen. Jeg håber disse sange bliver ”klassikere” i drengenes barndomsminder og kan sætte gode spor i dem”

Anne Koch-Mikkelsen

Få nyheder og inspiration!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration til, hvordan du bruger musik, leg og nærvær med børn 

Tak! Vi ses i din inbox :-)