Musik med demensramte

SANG OG DANS MED DEMENSRAMTE – DEMENSKOR, ERINDRINGSDANS & DANSECAFÈ

Sang og dans er noget af det allervigtigste, du kan foretage dig med demensramte mennesker. 

At synge bidrager med rigtig meget positivt – bl.a. stimulation af åndedrættet, forøget iltning af blodet og en skærpet lungefunktion, hvilket altsammen er med til at forbedre immunforsvaret. Herudover er der det sociale aspekt, da dét at synge sammen kan skabe et ganske særligt fællesskab, og sang er da også noget af dét, der gennem tiden er blevet brugt til at skabe stærke fællesskaber – både i gode tider og i svære tider. Fællessang kan skabe øget vitalitet og livsglæde – og det kan dans i høj grad også.

Jeg har igennem tiden afholdt både dansecaféer, erindringsdans og demenskor og ynder at se den positive effekt sang og dans har i den demensramtes tilværelse.

SAMKLANG

Klik her eller på titlen SAMKLANG for at komme til mit onlinekursus i, hvordan du – via musik – kan skabe kontakt til og kommunikation med mennesket med demens

På trods af en demenssygdom kan evnen til at synge, danse eller bare nyde musik være velbevaret. Den demensramte med afasi kan måske pludselig synge hele sange, selv om personen ikke kan tale en sammenhængende sætning; Højre hjernehalvdels melodihukommelse hjælper ordene på vej.

Musik kan fungere som en tryg base for den, der på mange måder, har svært ved at finde hjem. Musikken kan centrere opmærksomheden i nuet, vække gode minder, give rum til svære følelser, opløfte humøret, berolige og skabe mulighed for ‘klare øjeblikke’.

Dansecafé, fællessang og sammenspil på basale rytmeinstrumenter kan være en berigende og livsbekræftende oplevelse i fællesskab med andre ældre/demensramte, mens der på individuelt plan kan arbejdes mere specifikt med den enkeltes problematikker.

Ulla var rigtig god til at få kontakt med demente borgere og hendes musik spredte god stemning og glæde hos alle, ikke mindst beboernes familier.

Boel Dylander

leder, Æblehaven

DET MUSIKALSKE SAMVÆR MED DEMENSRAMTE KAN:

reducere agiteret adfærd og depressive symptomer

 

øge kognitive og sociale færdigheder
skærpe livsglæde
vække gode minder
skabe grobund for klare øjeblikke

Læs mere om forskning omkring musikterapi og demens

 

Musikterapi og demens – forebyggelse af magtanvendelse og arbejdsskader.
En undersøgelse som peger på, at musik kan afhjælpe agiteret adfærd.

Forskning i musikterapi og demens fra Aalborg universitet

 

Få nyheder og inspiration!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration til, hvordan du bruger musik, leg og nærvær med børn 

Tak! Vi ses i din inbox :-)